Lépcső Cseréje és Megújulás: Különböző Okok és Inspirációk

Különböző okokból cserélhetünk már meglévő lépcsőt.

A lépcső cseréje általában nagy változást jelent. Nehéz döntés, de igazán jó végeredményt sok esetben csak így lehet elérni. Egy meglévő szerkezet toldozása foltozása ritkán jó megoldás. Sokszor olcsóbbnak tűnhet, de néha érdemes megfontolni a teljes cserét.

1. Bizonyos esetekben, egy új lépcsővel jobb helykihasználtság érhető el.
metamorfozis1.jpg

2. Stabil, biztonságos, modern lehet az új lépcső.
metamorfozis2.jpg

3. Cserére kerülhet sor, ha a lépcső minősége nem egyezik a lakás egyéb berendezéseinek minőségével.
metamorfozis3.jpg

4. Ha a lépcső geometriája rosszul van kiszerkesztve, komoly balesetforrás lehet. Legjobb ilyenkor is a csere.
metamorfozis4.jpg

5. Egy befejezetlen, rosszul kiszámolt lépcsőnél is lehet a legcélravezetőbb a csere.
metamorfozis5.jpg

6. Igazán jó megoldást egy vasbeton szerkezetes lépcsőnél sokszor csak úgy tudunk elérni, ha lebontjuk. Nehéz elhatározás, de ha végül rászánjuk magunkat, az eredeti helyszín szinte felismerhetetlen lesz.
<align=”left”>metamorfozis7.jpg

7. Terv és átgondolás nélkül, helyszíni improvizációval sokszor készül olyan lépcső aminek hibáihoz 15 év alatt sem lehet hozzászokni.
metamorfozis8.jpg

A képen látható Leica 3D Disto tér szkenneremről bővebben itt olvashat: https://lepcsok.eu/?page_id=3933

8. A klasszikus eset, amikor egy meglévő beton lépcsőt kell lebontani. Itt viszonylag könnyű dolgom volt. A megrendelő gyorsan belátta, hogy a lépcsője rosszul kiszerkesztett és pontatlan. A fő érv az elbontása mellett mégis csak az volt, hogy nélkülözött minden különösebb ötletet. A célnak éppen ha meg is megfelelt volna, egy ilyen kastélyban ez kevés.
metamorfozis9.jpg

9. Egy újabb beton lépcső rombolás. Nem a beton anyagával van problémám, mert teljesen egyet értek, hogy ha valaki igazán tömör, extrém nagy teherbírású lépcsőt szeretne akkor az legyen betonból. A probléma sajnos ott van, hogy a lépcsőt senki sem tervezi meg. Pedig egy bonyolult szerkezet, ami jobban megérdemelné az odafigyelést. Így aztán kárba vész az anyag a munka, és további problémákat hoz magával a bontás. És végeredményben úgy is valakinek rendesen meg kell tervezni azt a lépcsőt. Talán nem kellene megvárni az első balesetet.
metamorfozis10.jpg

10. Egy fa lépcsővel a szinte teljesíthetetlen elvárásoknak is sikerült megfelelnünk.
metamorfozis11.jpg
Sajnos a lakatos tervezés nélkül vágott a feladatnak. Mikorra kiderült, hogy a megrendelőnek ez így nem felel meg, már nagyon sok felesleges munkát végzett el. De a tervezés díját sikerült megspórolnia. Ügyes!

metamorfozis12.jpg

metamorfozis13.jpg
Egyáltalán nem örülök, hogy újra bővül ez a kategória, mert ismét egy „szaki” járt rosszul. A hiba pedig szerintem csak annyi volt, hogy nem tervezte, vagy terveztette meg a lépcsőt. Tényleg kevés volt a hely, és a pihenővel az emeleten egy folyosót is ki kellett alakítani. Húsz éves tapasztalattal is nehéz feladat volt.

Sok hasonló esettel találkoztam már. Sajnos, nincs minden fotókkal dokumentálva, de a jövőbeli ilyen megrendeléseket is ezen az oldalon közzéteszem.