Vasbeton lépcsők – problémák és megoldások

Ezen az oldalon szeretnék bemutatni néhány alapvető hibát ami előfordul a vasbeton szerkezetű lépcsők fával történő borításakor.

Az alapvető probléma abból adódik, hogy a vasbeton szerkezet kiszámolása, kiszerkesztése akkor történik amikor még a kivitelező nem ismeri pontosan a jövőbeni szintek helyzetét. Vagyis például a két szint közötti pontos magasságkülönbséget. Ezért aztán sokszor előfordul, hogy az első illetve az utolsó lépcsőfok magassága eltér a többitől. Természetesen ezt semmilyen szabvány nem engedélyezi, és a valóságban is komoly kényelmetlenséget okoz.

Másik fontos tudnivaló, hogy a későbbi fa lépcsőfok vastagságára 5cm-es anyaggal kell számolni.

lépcső

 Tehát a betonozás után a leendő talajszint magasságától számítva az első lépcsőfok 5cm-el alacsonyabbnak kell lennie, illetve az utolsónak 5cm-el magasabbnak. A következő képen látható, hogy miért 5cm.

A tömör faanyagból készült lépcsőfok vastagsága 4cm a megfelelő stabilitás miatt, illetve, hogy a képen látható Fischer rögzítő elem lépcsőfokba fúrt része fölött elegendő vastagságú anyag maradjon. Még 5 mm szükséges a dübel vállának, további 5mm a vízszint pontos beállítására.

Amennyiben már a probléma adott, vagyis a vasbeton szerkezet első lépcsőfokának a magassága rosszul lett kiszámolva:

1. ha a lépcsőfok sokkal (több, mint 5cm-el) alacsonyabb, mint a következő lépcsőfokok. (Ez a kisebb probléma.) 

Csak figyelmen kívül hagyjuk a magasságkülönbséget. Újra számítjuk a fokok magasságát, a hiányzó magasságot pedig pótoljuk. Legjobb ha nem betonozunk, mert félő, hogy az új réteg elválik a régitől és kopogni fog rálépéskor. Inkább stabilan rögzítsünk méretre vágott Ytong darabot, és a hézagokat PUR habozzuk.

2. ha a lépcsőfok azonos méretű illetve még magasabb mint a többi. Ez már a komolyabb probléma. Elsősorban ilyenkor mindenki a lépcsőfok levésésére gondol. Ami eleve nem könnyű feladat, de mielőtt nekiugrunk gondoljunk bele: nem csak az első lépcsőfokot kell vésnünk. Ahogy csökkentjük az első lépcsőfok magasságát a második nőni fog. És akkor abból is vésni kell majd. Persze sokszor nincs más lehetőség.

Mégis bemutatnék itt egy jobb megoldást ami persze nem mindig kivitelezhető.

 A példán látható beton lépcső első lépcsőfoka 8cm-el volt magasabb, mint a többi. A vésés szóba sem került. (Maximum az egész lépcső elbontása.) Mivel az átjáró magasság és az egyéb körülmények lehetővé tették a beton szerkezet fölé egy öntartó szerkezetet építettünk.

Hasonló megoldás volt a következő esetben is. Ha a „mester” a fordulós lépcsőt hagyományosan rossz módszerrel kezdi zsaluzni. Vagyis: legyen pár kényelmes lépcsőfok az egyenes részekben, a magasságkülönbséget meg áthidaljuk a forduló ba sűrített fokokkal.
A végeredmény némi magyarázatra szorul:
„Főnök! Nincs itt semmi baj, csak a lépcsőnek a külső oldalán tessék közlekedni, ahogyan azt kell a fordulós lépcsőkön mindenhol a Világban.”  Ezt már olyan sokszor hallottam, hogy lassan el is hinném.
Ha nem lenne ebben az esetben is jobb megoldás.
Szerencsére itt is a körülmények lehetővé tették a lépcsőkar meghosszabbítását:
És így kényelmes, biztonságos lett a forduló is.

Bár volt feladata a gipszkartonosnak is.

Amikor egy betonlépcsőt húzott fokokkal kell zsaluzni, akkor csak nagyon tapasztalt kőművesnek vagy ácsnak adjuk ezt a feladatot. 

A lépcsőfokok „húzása” tulajdonképpen a fordulást jelenti. Természetesen már több száz évvel ezelőtt is tudták a kőművesek, hogy ezt hogyan is kell. (Ebben látható visszafejlődést tapasztalok a gyakorlatban.)

Lássuk ezt egy másik példán is:
Két egymással szemben kibetonozott lépcsőről volt szó:

Már ekkor egyértelmű volt, hogy erre a lépcsőre szép korlátot nem tudunk készíteni. Mégpedig azért, mert a lécsőfokok a belső oldalon különböző mélységűek, mivel az alaprajzi terv nem volt jó.

Ilyenkor ha a korlát képét megszerkesztjük, és kiterítjük, akkor a bal oldali képet kapjuk:

Egy ilyen alak meghajlítva szörnyű kuszaságot mutatna.

A helyes alaprajz nem is olyan bonyolult:

Csak arra kellett odafigyelni, hogy a korlát felőli oldalon közel azonosak legyenek a lépcsőfokok mélységei. Ez természetesen a lépcső kényelmét és biztonságosságát is növeli. A látványterv meggyőző erővel hatott:

A megrendelő végül is belátta és a szétbontatott betonlépcső trófeáim számát egy dupla lépcsővel gazdagította. Sajnos erről a lépcsőről is  csak ilyen hevenyészett fotóim vannak, de mint bizonyítékot azért mellékelem:

Ez a megoldás fájdalmasnak tűnhet de végeredményben egy elégedett megrendelő és két jó lépcső a leltár, és csak ez a fontos.
Hasonló „ikerlépcsőkről” bővebben olvashat itt: https://lepcsok.eu/?page_id=3841

A betonszerkezetek bontásához ajánlom a www.betonszabo.hu céget, akik már korábban segítettek hasonló esetben

Sajnos a következő részben egy olyan lépcsőt fogok bemutatni, ahol bár a megrendelő elégedett volt, de pont kétszer annyit fizetett ki mint amennyit először ajánlottam. És a betonlépcső borításával a lépcső baleset-veszélyességét sem sikerült kiküszöbölnünk.

 Ez a történet úgy kezdődik mint sok más. Egy megrendelő (legyen a neve mondjuk Kovács úr) a feleségével elhatározzák, hogy építenek egy házat. Lesz ott pince és tetőtér is. Ezért szükségük van 2 lépcsőre. Fel is keresnek, és megbeszéljük a részleteket. Elkészítem az árajánlatot a két lépcső összesen bruttó 2.188.000,-Forint (2004-ben) korláttal, beszereléssel az alábbi alaprajzok szerint:

Eddig rendben is volt minden. Megegyeztünk, hogy ha az építkezés olyan stádiumba kerül akkor majd hívnak. A pontos felméréshez az aljzatbetonnak, és a vakolatoknak készen kell lenniük. Ettől számítva a gyártáshoz szükséges idő körülbelül két hónap. Ezeket a lépcsőket közvetlenül a költözés előtt lehet beszerelni, amikor már a talajcsempéket és a parkettákat lerakták.

Ekkor a megrendelő elutazott nyaralni. (Így szép építkezni.) Mikorra hazaért a „mesterek” kibetonozták a lépcsőket. Mondván így a fa burkolat is olcsóbb lesz, és ők már rengeteg lépcsőt készítettek, nagyon értenek hozzá. Az igazság az inkább, hogy nem szerettek volna egy ideiglenes lépcsőt összeácsolni. Így az építkezés során már használhatták azt a lépcsőt amit a tulaj ki is fizet. Valóban ez egy hátránya az öntartó fa szerkezetnek, de általában ez megoldható. Itt sem lett volna gond a pincébe a garázson keresztül járni, az emeletre pedig akár a balkonra vezető rámpán. És semmit sem kellet volna ácsolni.

Íme a „mesterek” műve, ami Kovács úrnak  összesen bruttó 504.000,-Forintjába került. 

Az előző részben is írtam már a lépcsőfokok „húzásáról” ami a fordulást jelenti. Valamit lehet, hogy ők is hallottak róla, mert a 21. 22. 23. fokoknál mintha valami olyasmit látnék. (Ha most visszalapoz az előző alaprajzokhoz akkor látható, hogy a lépcsőfokok éle nem egy pontban találkozik.) Az egyenes szakaszokon készítettek valamilyen lépcsőt, a többit pedig bezsúfolták a fordulóba. Nem írnék erről a munkámról, ha ez egyedi eset lenne, de a szomorú tény az, hogy szinte mindig ilyen lépcsőkkel találkozok. Volt már olyan is, hogy az összes fok húzott volt az a másik véglet és épp olyan hiba. Budapesttől nem messze dél-kelet felé van egy ilyen mester. Már két lépcsőjével is találkoztam. Szerencsére az egyiket sikerült lebontatnom, a másikat pedig nem vállaltam.

Visszatérve Kovács úr lépcsőjéhez. Újra találkoztunk és most már a két lépcső borításáról volt szó. Kiszámoltam, és az összeg bruttó 2.625.000,- Forintra jött ki. Kovács úr megdöbbenésére az összeg több volt mint az öntartó lépcsők esetében. A magasabb összeg abból adódik, hogy míg egy öntartó lépcső alkatrészeinek elkészítése CNC géppel történik, a gyár területén, ahol nagy teljesítményű gépekkel dolgoznak az alkalmazottak szoros vezetői felügyelet mellet, a lehető legnagyobb teljesítménnyel. Valamint az öntartó lépcsők szerelése egy, maximum két nap. Ugyanakkor egy beton lépcső elkészítésekor sokkal több a helyszíni munka, ahol már nincs az a bizonyos kontroll, esik a teljesítmény. Faanyagot tekintve semmivel sem kevesebb, sőt a homloklapok az öntartó esetében nem is szükségesek. A szállással napidíjjal és a több utazással járó költségekről még nem is beszéltem.Ha megemlítem, hogy az ilyen munkához még kedvünk sincs akkor keveset is számoltam.

Szóval Kovács úr neheztelt rám. A faluban van egy asztalos aki természetesen féláron vállalta a munkát. Kovács úr vette a fáradtságot és még fel is hívott bizonygatva igazát, hogy ő megmondta.

Tehát Kovács úr újra a pénztárcájába nyúlt, és most kifizetett további 700.000,- Forintot mint előleget, az asztalos számára. A munka végéhez közeledve már látta, hogy ez nem volt jó választás. A munka minőségével voltak problémák.

Csak egy pár kép ízelítőül:

Az asztalos mentségére legyen mondva a beton alap katasztrofális volt. És valóban nagyon nehéz ilyenkor jó munkát végezni. Kovács úr mellől elpártolt a szerencse. Az asztalos a falunak jól megbecsült tagja, így mégiscsak ki kell fizetnie a maradékot, hiába a gyenge minőség. Vagyis újabb 700.000,- Forintot.

Majd felhívott, megkövetett.
Próbáltam meggyőzni, hogy még mindig nem késő, és bontsuk le a beton lépcsőket. Akkor legalább a végeredmény jó lesz. De már beköltöztek és Kovács úr belefáradt az építkezésbe. Bontásról hallani sem akart.

Elkezdtük a munkát. A problémás fordulót vésnünk kellett, mert ide egy nagyobb oszlopot terveztem, hogy a kusza lépcsőfokok élei belefussanak, és valahogy eltüntessem a nemkívánatos részeket.

Ez természetesen nagyobb robajjal porral és felfordulással járt, mint ha kibontottuk volna a lépcsőket. 

A képen láthatóak a fokok amiket túlmérettel készítettünk, mivel nem volt lehetséges a pontos felmérés. Ezeket előszereltük még a felületkezelés előtt. (Ezt mindenkinek javaslom ha betonlépcső borítást készít.)

Elkészültünk:

Kovács úr pedig fizetett 2.625.000,- Forintot.

A lehetőségekhez mérten megpróbáltuk a legjobbat kihozni ebből a helyzetből. Sajnos mint látható a lépcső fordulója továbbra is balesetveszélyes maradt. Nem ilyen helyen szeretném felnevelni a gyerekeimet.

A megdöbbentő tény hogy, ezért a két rossz lépcsőért Kovács úr összesen bruttó 4.529.000,-Forintot fizetett, míg két öntartó lépcső 2.188.000,-Forintba került volna.

Sajnos Kovács úr nem egyedüli példa. Számtalanszor előfordult már velem hasonló, sőt szinte ugyanilyen eset.

További elrontott lépcsők cseréjét láthatja következő oldalamon:
Átváltozások