Csigalépcső vagy körlépcső?

Egy újabb hajlított fa lépcsőt készítettünk. Ezúttal modern kivitelben teszi egyedivé egy villa központi terét.
Az építész eredeti terve egy klasszikus csigalépcső lett volna. Vagyis a központi orsóra fűzött lépcsőfokok és gyűrűk képezték volna a lépcső alapvető szerkezetét, stabilitását. A nagyobb átmérő miatt azonban itt oldalpofát is terveztem, ami rögtön dominánssá vált. 

A hajlított tölgyfa spirál formája vonza a tekintetet. Valamilyen természetes eleganciát látunk, érzünk ebben a formában. És ha ez így van, miért ne kettőznénk meg ezt a formát? Mint már korábbi esetekben, itt is a 3D látványterv győzte meg a megrendelőt, hogy szebb lesz a lépcső központi oszlop nélkül. Az orsó helyére egy meredekebb spirál kerül. Ezt a lépcsőt már nem csigalépcsőnek, hanem körlépcsőnek hívjuk.

Egyúttal változott a lépcső statikája is. A külső oldalon kell függesztenünk az ilyen szabadon álló lépcsőket. Csakhogy a függesztések könnyen varázsolják hintává a lépcsőt. (Ilyennel is találkoztam már.) Ezért a felfüggesztéseket nem párhuzamosra terveztem, így nem csak tartják, de egy-egy irányban stabilizálják is a lépcsőt. Ezek az elemek inspiráltak a korlátmező kitöltésének formájára is. Ami így szintén jóval erősebb, mintha csak függőleges pálcák lennének. Ez a funkcionalista dizájn sajátossága: a praktikum determinálja az időtálló esztétikumot.
A függesztések számának minimalizálása érdekében pontos számításokra is szükség volt.

Az épület kivitelezése is példamutatóan precíz volt. Az idealizált körtől való eltérés +7 és -6 mm volt.
Az előkészületek része a lépcső illetve annak rögzítési pontjainak meghatározása. Így padlófűtés és egyéb vezeték, szigetelés stb. nem kerülhet a végső stádiumban beszerelésre kerülő lépcső alá.

A megrendelőnek volt még egy különleges kívánsága. A lépcső kilépő pihenőjén alakítsunk ki egy kisebb fotel számára helyet, ahonnan a kilátásban lehet gyönyörködni akkor is, ha a tetőteraszon épp nincs jó idő.
Az alábbi látványtervben már ez is szerepel, illetve a 182 cm magas animált figurák, amik szemléltetik, hogy nem fogjuk beverni a fejünket az így megnagyobbított – ezért megemelt – pihenőbe sem.

Ezek után készülhet a pontos terv. 
Csak egy kis részlet a tervből: a kiterített metszet.

A rejtett LED megvilágítás az elkészült lépcsőt szinte „feldobja”.
Fontos, hogy a lépcső alatti tükröződő felület miatt itt olyan LED került beszerelésre, amiben a diódák nem különülnek el egymástól így folytonos fényt árasztanak.

A galériában az elkészült lépcső fotóit láthatja: