A helytakarékos lépcsők – hasznos információk

Lépcső? Létra? Helytakarékos lépcső? Mi legyen ha kevés a hely. A gyakorlatban sokszor (többször mint szeretnénk), találkozhatunk olyan helyzettel, amikor annyira kicsi a kialakított hely a lépcső számára, hogy semmilyen kompromisszummal, „csalással” nem érhető el egy olyan lépcső ami megfelelne az előírások minimális követelményeinek. Valójában egy létra illene erre az adott helyre.

20210609_183220.jpg

A létrán lefelé csak hátrálva tudunk ereszkedni, ezzel szemben a lépcsőn előre haladva is biztonságosan tudunk lefelé közlekedni. Lefelé haladva egy felnőttnek szüksége van legalább 21cm-es lépcsőfokra (+ 4 cm-es belógásra), hogy minimálisan biztonságosnak érezze közlekedését.

01235864165.jpg

Egy 43-as cipő talpának hossza kb. 31cm. Fontos! hogy ezt a 21cm-t csak egy max 10mm-es élletörés csökkentheti (a szabvány szerint) amit én sokallok is. Javaslom a 4-6mm-es gömbölyítést illetve élletörést. Semmilyen „díszítő” minta NE legyen a lépcsőfok fellépő élén. Ilyennel is már sokszor találkoztam. Abban az esetben, ha a helyszűke miatt lehetetlen olyan lépcsőt szerkeszteni ahol ez a minimális érték elérhető, vegyük számításba még ezeket a lehetőségeket: 1. A födémnyílás nagyobbítása. 2. A födémnyílás alsó élének letörése. 3. A felérkező lépcsőfok besüllyesztése a talajba. 4. Fordulós lépcső esetében még a lépcsőkar szűkítése is segíthet. erre példát ITT talál. 5. A lépcső áthelyezése egy másik, erre esetleg alkalmasabb helyre. 6. Gondoljuk meg, hogy valóban lépcsőre van-e szükségünk. Lehet, hogy az adott célra megfelel egy létra is. Ha már tényleg minden lehetőséget alaposan átgondoltuk, akkor és csak akkor esetleg szóba jöhet a helytakarékos lépcső. Az alap koncepciója nagyon egyszerű. Szerkessz egy nagyon meredek lépcsőt, kis belépő felületekkel. Betartva a Blondel képletet 2xfellépő+belépő=63cm. Majd minden páros lépcsőfok bal oldalából vágj ki egy darabot, amit minden páratlan lépcsőfok jobb oldalára „hozzáragaszthatsz”, megnövelve annak felületét. (páros-páratlan, jobb-bal felcserélhetők.) Ha az így megnövelt felület eléri a 23 cm-t akkor már kész is a lépcső. Sokan túlbonyolítják a szerkesztést. Legtöbbször a hiba, hogy belépő méretnek a már kiszélesített lépcsőfok mélységét számolják. Így valójában a kívánt 63cm sokszor valójában csak 45-50cm ami inkább gyereklépésnek felel meg. Játszótéren, csúszdákhoz vezető lépcsőnek van ilyen lépésértéke. Az ilyen elrontott pillangólépcsők miatt terjed ezeknek a lépcsőknek az indokolatlanul túlzott rossz hírük. Egy helyes geometriával készült helytakarékos lépcső, meglepően jól használható. A helytakarékos lépcsők előnyei: 1. Valóban nagy meredekséget tudunk elérni,

pd_7_file_010.jpg

2. Szinte egy „létrányi” helyen kivitelezhető. A helytakarékos lépcsők hátrányai: 1. Szokatlan közlekedési forma. Csak meghatározott lábbal kezdhetünk a lépcsőn haladni. pd_14_file_009.jpg 2. Gyerekek számára igazán veszélyes lehet. Kisebb gyerekek még nem tudják ezt a lépcsőt rendeltetés szerűen használni. (egy láb – egy lépcsőfok) 3. Meredekségéből következik, hogy egy esetleges megbotlás komolyabb zuhanást és annak következményeit eredményezheti. 4. Lefelé jövet a tériszonnyal küzdők számára kellemetlen lehet az előttük tátongó mélység látványa. A balesetveszélyt enyhíthetjük, ha biztosítunk mindkét oldalra erős folyamatosan használható kapaszkodót. Esetleg a lépcső fölé belógathatunk egy nagyobb ( 3-5 cm ) átmérőjű kötelet.  A lépcsőfokok kialakítására több lehetőség is van. Hagyományosan, lekerítve:

pd_13_file_011.jpg

vagy eltolva: pd_18_file_011.jpg Nem ajánlom a háromszögesen kialakított formát, mert ezen szinte csak terpeszállásban lehet közlekedni.

inline_resized_1024_5ba2603dcd937_283980.jpg3d546b1f7f040e6c0cb2cf0200fed74a.jpg

Hasonló a problémája a cseh HSH építészek által tervezett, interneten nagyon népszerű lépcsőnek is. 902dde63ab0e36f8235c1073db90a6fe.jpg Szintén nem ajánlom az ilyen lépcsők „húzását” fordulását.

994a783ebba43b2c1f4f5640eb04eb54.jpg

Ha csak lehet, inkább oldjuk meg pihenővel a fordulót. A fokok alakjából adódóan nem sokat veszítünk a pihenővel. Nem úgy mint a hagyományos lépcsőknél. trfw3er.jpgBár szorosan nem ide tartozik, de még meg kell említenünk a kör- és csigalépcsőket is, mert valóban, bizonyos esetekben, sok helyet spórolhatunk velük. Lényegében egy bizonyos minimális átmérőnyi helyen ( 160-180 cm ) „korlátlan” magasságokba juthatunk. 12 méterre, kevesebb, mint 4 méteres átmérővel akár dupla karral is.

20150615_115643-2.jpg

Nemrégiben sikerült egy olyan csigalépcsőt terveznem, mely speciális központi elemeinek köszönhetően egészen kicsi átmérőjű nyílásokban is kellő karszélességet biztosít. pd_62_file_016.jpgAzon a szakaszon ahol épp a lépcsőn közlekedő személy halad, mintha a központi oszlop „elhajolna”, szélesebb átjárást biztosítva. Érdekessége még a tervnek, hogy mindezt az elhajlást egyenes és azonos elemek gyártásával lehet elérni. pd_62_file_015.jpg A lépcső még nincs kész, de egy forgatható 3D modellt itt tekinthet meg.

E2591 7 3D by Ing. T. FÜLEKI on Sketchfab

Egy picit hasonló alapötletű a holland eeeStairs cég „1m2” fantázianevű lépcsője. Kissé oldalazva, de lefelé is használható

Egy érdekesség: ha valaki a csúszásgátlók nélkül szeretné megrendeli akkor az 250€-s felárat jelent.