Miért jobb a jobbra forduló lépcső

Egy fordulós lépcső esetében általában a körülmények meghatározzák, hogy melyik irányba fog fordulni az oda kerülő lépcső.

Vannak azonban olyan esetek amikor a tervezés fázisában még eldönthetjük, hogy a lépcső jobbra, vagy balra forduljon. (Mindig a felfelé haladáskor határozzuk meg a fordulás irányát.) Az alábbi képen egy jobbfordulós lépcső látható.

A régi várakban mindig ilyen jobbfordulós lépcsőkkel találkozhatunk, mert akkor is többségben voltak a jobbkezesek. Vagyis a védő szemszögéből nézve egy ilyen lépcső előnyt jelentett számára. Fentről lefelé suhintani a karddal jobbkézzel könnyebb volt. Míg a támadónak (lentről felfelé haladva) a jobb karjának útjában volt a központi oszlop.

Persze manapság már nem ez indokolja a jobbfordulós lépcsőket.

Bár nem szabály, de ha két ember egy szűkebb helyen találkozik, mindkettő a saját menetiránya szerinti jobb oldalra húzódik.
Még feltűnőbb a helyzet amikor több ember halad egy sétányon. (Tata, Öreg-tó)

Amennyiben ez a lépcsőkre is igaz akkor: A felfelé haladóknak semmilyen nehézség, hiszen a lépcsőfok szélesebb oldalán közlekedhetnek. Ezzel szemben a lefelé haladóknak jut a keskenyebb járófelület, pedig nekik lenne szükségük a teljes talpfelület használatára. Így számukra ez balesetveszélyes szituáció.

Ezzel szemben egy jobbfordulós lépcsőn a lefelé haladók használhatják a lépcső szélesebb felületét. Míg a felfelé haladók számára bár a keskenyebb rész jut, de számukra ez elegendő hiszen a lépcsőn felfelé haladva nem kell kihasználniuk teljes talpfelületüket.

Itt a balfordulós lépcsőn a felfelé haladó személy (ALPHA felirattal! 🙂 ) jobbra húzódva, a lépcső keskenyebb felére kényszeríti a lefelé jövő személyt, aki így balesetveszélyes helyzetbe kerül. 

Most jól oldódott meg a szituáció. (Talán mert itt nem volt „alfa”.) De a közlekedőknek fel kellett adniuk a „jobbra húzódás” szabályát ami láthatóan egy pillanatra elbizonytalanította mindkettőjüket.

És újra két határozott jellem a lépcsőn felfelé. A lányoknak esélyük sem volt a biztonságos közlekedésre.
A plázában működnek mozgólépcsők,  liftek. A lépcső szinte csak dísz, de még így is pár perc leforgása alatt tudtam ezt a három videót elkészíteni.

Elképzelhető, hogy a jobbra tartási szabályunk csak itt a kontinensen van érvényben. Ott ahol a közlekedés hivatalos szabályai mások, lehetséges, hogy ez hatással van a gyalogos közlekedésre is. Az alábbi videót Sydney utcáin forgatták. Érezhető a különbség.