Bemutatkozás Füleki Tibor – lépcső tervező

Lépcső A geometria és a fa természetes szépségének összhangjából születnek az igazán szép falépcsők. Egy mértanilag helyesen kiszerkesztett lépcső harmonikusan illik a térbe, házunk díszévé, otthonunk legszebb „bútorává” válhat. Egyedi lépcsőtervezéssel és kivitelezéssel 1993 óta foglalkozom. Több ezer megvalósult lépcsőm tervezésekor sok tapasztalatot gyűjtöttem.

Mint annyi mindenre a világban, a lépcsőkre is igaz, hogy

A JÓ TERV FÉL SIKER!

Tehát ne sajnáljuk az energiát a körültekintő előkészületekre. A rossz, elkapkodott terv végeredménye nagyon hosszú ideig keserítheti életünket.
Mi mindenre is kell figyelni már tervezéskor:
1. BIZTONSÁG   Az ide tartozó szabványok betartásával ez általában elérhető. A lépcső számításakor egyszerű képleteket használok, amit Önök is kipróbálhatnak a „lépcső számítás” oldalamon. A szakemberek figyelmébe ajánlom a DIN 18 065 német szabványt, mely sok ponton logikusabb és precízebb, mint a magyar vagy a kelet-európai előírások.
2. KÉNYELEM   A lépcső számításakor a kényelem a második fontos tényező. Azonban ne feledjük, minél kényelmesebb egy lépcső annál nagyobb a helyigénye, illetve ezzel arányosan nő az ára is.
3. DESIGN – ESZTÉTIKUS MEGJELENÉS   Már sok esetben az alaprajz szerkesztése meghatározza a lépcső későbbi térbeli formáját. Ezért aztán ezen a ponton nagyon fontos a kellő tapasztalat, és ha a végeredmény nem megfelelő, akkor vissza kell térni esetleg az alapokhoz. Időt, energiát nem kímélve akár elölről kezdeni a tervezést.
4. TECHNOLÓGIA – GYÁRTÁSI FOLYAMAT   Egy tervezőnek pontosan ismernie kell a gyártó lehetőségeit, a felhasznált anyagok tulajdonságait, illetve a legújabb technológiákat. Nekem ebben sokat segített, hogy számtalan cég számára terveztem már, és mindenhol valami újat is tanultam.
5. ÁR  Egy keményfából készülő lépcső legalább 500-600 ezer forint. Természetesen minden lépcső egyedi darab, így nem lehet egy pontos árjegyzéket adni. A lépcső típusa, főbb méretei, a konkrét anyagválasztás, a felületkezelés, a lépcső menti korlátok hossza, a galériakorlát hossza, a födémtakarás mérete és még sok egyéb apróság amiből összeáll a végösszeg. A tervezés befolyásolja a fenti pontokat, így alapvetően meghatározza a lépcső árát. Ezért a jó terv pénzt is spórolhat.

Főleg falépcsők, hajlított falépcsők tervezésére specializálódtam, de az utóbbi években a minimál divatnak köszönhetően egyre több fém- és üveg-szerkezetes lépcsőt kivitelezünk. Mivel több cégnek is tervezek, így az évek alatt több referenciát és tapasztalatot tudtam gyűjteni. Eddigi munkáimat nagyrészt szlovákiai cégekkel kiviteleztem, mivel a soproni faipari szakközépiskola után, állami ösztöndíjasként a szlovákiai zólyomi faipari egyetemen végeztem. Most is Szlovákiában élek, Komáromban.
Néhány cég akikkel hosszú ideje együttműködöm: www.lukyplus.sk, www.schodyfrano.sk,  www.novodrevis.sk, www.drevonex.sk, www.drevos.sk, www.pecos.sk, www.trium.sk, és sok-sok apró asztalosműhely. Természetesen mint tervező szívesen együttműködöm olyan asztalosokkal is akik még soha nem készítettek lépcsőt, illetve most szeretnének először belefogni az asztalosmunkák egyik legszebbikébe.

A lepcsok.eu oldalon egy-két megvalósult munkámat szeretném bemutatni. A képgalériákban látható sok száz kép mind az én terveim alapján készült lépcsőket ábrázolják. Sajnos a képek egy része nem katalógus minőségű. Mégis a szélesebb kínálat kedvéért ezeket is bemutatom.
Továbbá itt szeretnék olyan közhasznú információkat is megosztani amelyekkel a gyakorlatban többször is találkoztam lépcsőtervezések és kivitelezések kapcsán.
Az oldalon on-line automata lépcsőszámoló program is működik, mely segítségével bárki könnyedén kiszámolhatja lépcsőjének helyigényét. A képgalériákból remélem sokaknak sikerül ihletet merítenie. A szakmai cikkeknek pedig hasznát veszik a lépcsőgyártók, építtetők és esetleg még az építészek is.
Tisztelettel,

Füleki Tibor