Egyszerű lépcső különleges rögzítéssel

Viszonylag egyszerű feladattal keresett meg egy megrendelő. Az újonnan épült családi házuk galériás nappalijában kell megoldani a feljutást a gelériára. Az építész tervező le is rajzolta a szerinte legjobb megoldást. A 340 centiméteres szintkülönbséget 18 fellépéssel érhetjük el, két egymásra merőleges lépcsőkarral, amik találkozásában pihenő van, úgy mint az érkező szinthez való csatlakozásnál is.
Ahogyan meg is jegyezte a lépcső az ablak előtt menne el, ami azt jelentené, hogy az ablakot ezentúl csak bukóra lehet kinyitni. Továbbá, ha a lépcső az ablak előtt fut, és az üveg nem biztonsági, akkor – biztonsági szempontokból – úgy kell rá tekinteni, mintha nem lenne ott semmi, vagyis teljes értékű korláttal kell ellátni az érintett szakaszt. Erről szinte mindig elfeledkeznek az építtetők.
Természetesen a megrendelő kérdezte, hogy lenne-e esetleg egy jobb ötletem, ami nem lesz sokkal meredekebb, de kevesebb helyet foglal,  és az ablakot is valahogy kikerüli.
Ebben az esetben természetesen volt egy sokkal jobb megoldás.
Ha a pihenők helyett húzott (fordulós) fokokat tervezünk, nagyon sok helyet lehet megspórolni. A lényeg csak a helyes geometria. A 3D terven is jól látszik a bőven elegendő átjárómagasság.

Mivel a lépcső a galéria közepére érkezik, így még egy statikai problémát is meg kellett oldanunk. Természetesen a nappali közepén nem lehetett alátámasztani a lépcsőt, így maradt a felfüggesztés. Azonban a szarufa nem erre a dinamikus terhelésre lett méretezve. Kollégám Ecsedi Péter zseniális ötlete volt a helyes megoldás. Oldal irányból a tetőszerkezet jobban terhelhető.

Az egyedileg hegesztett korlátmezőt is egyszerűsítettük. Az egyszerű pálcákkal kedvezőbb áron tudtuk elkészíteni ezt a lépcsőt.
Az elkészült lépcsőről már csak jóval a beköltözés után készítettem a felvételeket.
Azóta a nappali dísze, és a gyerekek kedvence lett a lépcső.