Lebegő lépcső – Minimalizmus vagy nihilizmus?

A minimalizmus jegyében kialakított ‘falból kiálló’ lépcsőfokok, korlát nélkül, talán jól mutathatnak egy katalógusban, de a valóságban csak kevesen szeretnék otthonukban megvalósítani őket.

A lépcsők önmagukban is veszélyesek, és sajnos még a korláttal ellátott lépcsőkön is előfordulhatnak balesetek, különösen az ilyen hosszú egyenes lépcsőknél.

Ezenkívül, ha valaki korlát nélküli lépcsőt szeretne, sokkal erősebb rögzítésre van szükség. Ennek következtében az ára is jóval magasabb. Az 1 méter hosszú, 8 centiméter vastag lépcsőfokra ráugró 100 kilogrammos felnőtt akár meghajlíthatja a falhoz rögzített 12 milliméter vastag acéllemezt.

Ugyanakkor, ha a lépcsőfokok másik végét összekötjük (például) korlátmezővel, a statika egészen másképp alakul. Ez lehetővé teszi, hogy a lépcsőkön ne kelljen óriási tartókat és vastag lépcsőfokokat alkalmazni.

Lássunk néhány példát hasonlóan kialakított lépcsőkre:

A fenti fotókon látható lépcsők 3D látványtervei lehetővé teszik megrendelőink számára, hogy a gyártás megkezdése előtt alaposan áttekintse azokat. Ez lehetővé teszi a legapróbb részletek pontos egyeztetését.

Gyakran több ilyen terv is készül, mielőtt a végleges dizájn kialakulna. 

Egy újabb üveg tartószerkezetű lépcsőt láthat a képre kattintva.

Üveg lépcső